Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

συνδικαλιστικά 2014



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣτΕ

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ΟΛΜΕ που συμμετείχε στη διαδικασία υποστήριξε, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου της καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Κώστα Χρυσόγονου, ότι οι διαθεσιμότητες αυτές παραβιάζουν τις συνταγματικές εγγυήσεις της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων (άρθρο 103 Συντ.) και της αξιοκρατίας (άρθρα 4 και 5 Συντ.), επειδή η κατάργηση των σχετικών ειδικοτήτων και θέσεων με  το άρθρο 82 παρ. 1 ν. 4172/2013 έγινε αυθαίρετα και όχι με κριτήριο τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης. Παραπέρα τόνισε ότι με την κατάργηση σειράς ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών αποψιλώνεται το προσωπικό της τεχνικής εκπαίδευσης και  αποδυναμώνεται η τελευταία, κατά παράβαση της υποχρέωσης του κράτους για παροχή εκπαίδευσης στους νέους (άρθρο 16 του Συντάγματος), και ότι ο πραγματικός σκοπός των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων είναι η ενίσχυση ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Το δικαστήριο χορήγησε δεκαήμερη προθεσμία για υποβολή υπομνημάτων στους διαδίκους και  η απόφασή του αναμένεται να εκδοθεί μετά την πάροδο μερικών μηνών.
Εάν γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ακυρώσεως το Υπουργείο Παιδείας θα υποχρεωθεί να επαναφέρει τους εκπαιδευτικούς και μάλιστα αναδρομικά από την ημερομηνία που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου