Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Προσφυγικό, ένα θέμα που καίει ή που ...καίγεται?

Γιαννιτσά εν έτει 2016. Δεν είναι το ίδιο το θέμα (το προσφυγικό) τόσο φλεγόμενο, όσο οι αντιδράσεις ορισμένων συμπολιτών μας, που προκαλούν ντροπή. Οι φωτιές στα δύο στρατόπεδα, που ήταν απόρροια του κλίματος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες στην πόλη μας, ήταν η κορυφή του παγόβουνου, που κρύβει καλά το μέγεθός του και οφείλουμε να το γκρεμίσουμε.

Στον αντίποδα των παραπάνω γεγονότων βρίσκεται η αθόρυβη δράση μιας δυναμικής ομάδας πολιτών που από τον Αύγουστο ενεργοποιεί θετικά τους πολίτες και κατορθώνει να συλλέξει συσκευασμένα τρόφιμα, μαγειρεμένες μερίδες φαγητού, είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Η αποστολή είναι  πιστή στο έργο της εδώ και 7 μήνες.

Σ' αυτό το εγχείρημα συμμετέχει ενεργά και η Β' ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ, καθώς και αρκετά σχολεία της περιοχής μας, όπου μαθητές προσφέρουν αρκετές μερίδες μαγειρεμένου φαγητού, παιχνίδια για τα μικρά  παιδιά, κρουασάν, μπισκότα, χυμούς, καραμέλες, μπουφάν, ό,τι θα προσέφεραν και σε ένα συμμαθητή τους που είχε ανάλογη ανάγκη. Χωρίς διακρίσεις και με περισσή ευαισθησία.

Επίσης, σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κλάδος, μαθητές και καθηγητές, συμμετείχαν στην εκδήλωση  που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, όπου διακρίθηκαν για το έργο τους μαθητές από την Σκύδρα, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά και την Κρύα Βρύση -στον αντίποδα των αναφορών για τις ακροδεξιές συμπεριφορές στην περιοχή.

Εκεί που οι μεγάλοι και οι ιθύνοντες -δυστυχώς- δείχνουν να χάνουν το παιχνίδι των εντυπώσεων, τα παιδιά και ο ολόκληρος ο κόσμος της εκπαίδευσης έρχεται να ενισχύσει την Αξία της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, της Ζωής, της Ανθρωπιάς, της Αλληλοβοήθειας. Οι μαθητές δεν έγραψαν απλώς κείμενα με ανθρώπινη χροιά προς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες (αλήθεια πόσοι Έλληνες είναι μετανάστες στο εξωτερικό αυτή ακριβώς τη στιγμή που μιλάμε; ), δεν ζωγράφισαν απλώς συναισθήματα συμπαράστασης, αλλά έμπρακτα με σταθερή προσφορά στάθηκαν στο πλάι εθελοντικών ομάδων που δίνουν συνεχές κι αδιάλειπτο παρών εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Από μαρτυρίες των συναδέλφων που βρέθηκαν πολλάκις στην Ειδομένη μοιράζοντας φαγητό, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης καταγράφεται πως οι φοβίες των πολιτών είναι αβάσιμες. Οι άνθρωποι αυτοί συναρτούν οικογένειες με παιδιά. Διώχθηκαν βίαια από τον τόπο τους και είναι σε κίνδυνο. Δεν αποτελούν κίνδυνο.

Η Β' ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ τάσσεται υπέρ της φιλοξενίας των προσφύγων στο στρατόπεδο Φιλιππάκη και όπου αλλού υποδειχθεί ως κατάλληλος χώρος. Ζητούμε να στηθεί οργανωμένο σχέδιο φιλοξενίας από τους φορείς, να πάψει να συντηρείται το αρνητικό κλίμα, η ξενοφοβία και η ρατσιστική διάθεση και δηλώνουμε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια στο εγχείρημα αυτό.

Δε θα λύσουμε εμείς τις πολιτικές διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος, μα είμαστε ΙΚΑΝΟΙ να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και με αίσθημα προσφοράς το ζήτημα της συμπαράστασης σε ανθρώπινο επίπεδο.

~Αν θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος~



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου